Koster

Dagen börjar med att vi ses på kajen. Vi ska ta båten ut till ön Koster. Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark. I nationalparken kommer bräckt vatten från Östersjön och saltvatten från Atlanten i strömmar på olika djup. Den höga salthalten i kombination med den milda klimatet ger parken ett högt naturvärde med många sällsynta arter och natur. I parken finns ett av Sveriges två korallrev, präglat av en stor biologisk mångfald. Det mesta sällsynta jag såg var en champagne som vi drack till lunch utan tillsatt socker.

J och A som bor här var fantastiska guider som berättade fakta, historier och skrönor om öarna och händelser som skett runt om. Väl på plats njöt vi av sjöfåglar och vattnet.

 

Efter det hyrde vi cyklar och cyklade till Kosters Trädgårdar längre in på ön. En handelsträdgård även med mat. En mustig tomatsoppa, zuchinipasta med bönröra. Allt egenodlade och hemlagat. Det var mums!

Efter det rullade vi vidare tvärs över ön och hittade några klippor att sola på och en liten strand att bada från. Fick även veta att man i vattnet kan hitta siffror på botten som du sedan hittar fakta kring uppe på land om vad du sett under vattnet.

Efter att ytterligare en vän anslutit börjar vi leta matställen vilket inte var det lättaste då det var konsert på ena stället och mycket trappor på det andra. Vi tog då båten tillbaka till Strömstad och åt på ett ställe där.