Cool-Elin

Har spenderat hela dagen på ett Scandic i Upplands Väsby på kurs. En handledarkurs... för jobbet. Två stora saker jag tog med mig var kritikstegen och hur man ställer ickeledande frågor.

Fick mig att fundera. Hur ställer jag frågor som inte är ledande... Själva fenomenet med en fråga är ju att jag vill veta något, kanske jag inte vet vad jag vill veta när jag ställer frågan, men jag vill ju höra svaret. Övningarna gick ut på att personen jag frågade inte skulle fokusera på att svara rätt utan att fundera. Fundera på sina egna tankar och handlingar. Jag skulle fråga typ: Hur menar du då? Vad tänker du? Hur ska det gå till osv... Väldigt svårt måste jag säga att hålla ett helt möte så men lärorikt.

Det andra - kritik stegen handlar om förmågan att ta kritik i liknelse som en trappa. Första trappsteget är förnekelse, steg 2 - försvar, steg 3 - förklara och sista och det ultimata steget är förståelse som ska leda till förändring eller stillastående. Jag platsade på alla trappstegen och anser att alla steg behövs beroende på kritiken och personen som kritiserar. Men jag kan ju reflektera på hur jag ger kritik. Jag är jätte dålig på att ge negativ kritik men om jag kan ge den på ett sätt som den andra personen kan förstå och inte känner behov av att försvara, förklara eller förneka det har vi kommit ganska långt.

Mycket tänkbar dag som startade med en hotellfrukost med cool-Elin.
Kram!